fredag 7 december 2007

Takläggarläge

Det första vi tog tag i när vi flyttat in i huset var taket. Vi tyckte nog att där var lite väl mycket utsiktshål mot himlen och vi ville ha ett tegeltak. Det gamla taket var av cementpannor som låg dirket på bärläkten utan någon råspont eller annat under. Vi tyckte också att taket hängde lite på mitten så det behövde riktas upp.Så i mitten av oktober drog vi igång, några stackars goda vänner ställde upp och hjälpte till, guld värt och vi är otroligt tacksamma.
Rivningsarbetet var otroligt dammigt men det
var så skönt att komma igång med taket och vädret var på vår sida hela helgen!!
Huset är byggt 1913 och även om de som byggt det en gång i tiden har haft det ganska välbeställt så hade dom inte samma kunskap som vi om hus. När vi rev taket blev det en och annan överraskning i form av underdimensionerade takstolar och en hade varit så fuktskadad att vi bara fick kasta den helt och hållet.

För att slippa bygga om taket helt och hållet förstärktes nästan alla takstolarna med 2 tum 5 reglar och resultat blev bra tycker jag, men jag har ju redan sen länge förälskat mig i det här huset så jag är nog partisk.
När taket var avrivet hittade vi den gamla isoleringen riktig vit glasfiberisolering i papper. Ytterst trevligt att ta i........ inte.... Vi skämtade om att man kunde göra tomteskägg av alltihopa, men det skulle nog klia lite!Takstolarna riktade och förstärkta!!


Papp!


Voila! Det färdiga resultatet, eller så långt vi kommit... Lite pyssel med nockpannor och plåtar återstår, men man kan ana hur det kommer se ut helt färdigt. Pannorna är är lertegel, vi tyckte det kändes rätt med riktigt tegel på ett så gammalt hus.

Ha det bra!!

Inga kommentarer: